Skip to content

Fietsparkeersystemen en metaal

Waarschijnlijk maak jij er dagelijks gebruik van om je fiets te parkeren. Maar heb je je weleens gerealiseerd wat er achter het creëren van een fietsparkeersysteem allemaal schuilgaat?

Nederland fietsland! Als enige land ter wereld hebben we meer fietsen dan inwoners. Naar schatting 23,5 miljoen stalen rossen brengen ons dagelijks van A naar B. Om te ontspannen, voor de boodschappen, met én zonder kinderen voor- en achterop; de fiets is een trouw vervoersmiddel. In ons kleine land, waar ruimte soms beperkt is, zijn we expert geworden in fietsparkeersystemen. Deze zijn niet alleen onmisbaar in het veilig en comfortabel stallen van onze tweewielers, maar zo houden we steden, stations, stoepen en pleinen ook overzichtelijk. Van etagerekken tot fietsnietjes: voor iedere ruimte is wel een oplossing om je fiets te stallen. Voor al deze fietsparkeersystemen geldt: metaaltechnologie is onmisbaar.

Etageparkeersystemen zijn technisch gezien het meest complex. Deze staan bij stations en andere drukke locaties. Wat zijn de technische uitdagingen? Deze systemen worden gebruikt op plaatsen waar een heel groot aantal fietsen in een kleine ruimte gestald wordt, vaak ook nog ondergronds. Een uitdaging voor de ontwerpers, gezien de beperkte afmetingen. Voor de gebruiker moet het niet te zwaar zijn om de fiets in de hoge plaatsen te stallen én weer naar beneden te krijgen. Dat stelt weer uitdagingen voor de engineers, die de gasveer ontwerpen. De bewegende onderdelen moeten honderden bewegingen per week aankunnen en in totaal zelfs vele tienduizenden. Tot slot moeten de systemen robuust zijn en jarenlang mee kunnen gaan. Metaal als circulaire grondstof voorziet hierin.

“Duurzaam fietsparkeren is belangrijk in Nederland. Fietsparkeersystemen zijn producten die tegen een stootje moeten kunnen en qua materiaal hergebruikt worden. Elke keer wanneer ik zie dat mensen fietsparkeersystemen gebruiken, voel ik me trots dat ons werk bijdraagt aan circulariteit, aantrekkelijkheid en het gemak van fietsparkeren voor al die fietsen in Nederland”, zegt Chris de Groot, Managing Director VelopA.