De zorg en metaal
Van kunstheup tot MRI-scanners, en van een pacemaker tot een verbandschaar: allemaal essentieel in deze sector. De zorg kan niet zonder metaaltechnologie.
Wat is onmisbaar in de zorg? Artsen? Kennis? Apparaten? Ja, onmisbaar zijn deze allemaal! Maar wat we hier nog missen is: metaaltechnologie. MRI-scanners, instrumenten voor in de operatiekamer, röntgenapparatuur, prothesen, kunstheupen, onderdelen voor een pacemaker. Vele hulpmiddelen voor de patiënt én voor de arts om hun werk te kunnen doen.
Prothesen zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen die lichaamsdelen (gedeeltelijk) vervangen. Bij onder andere slechte doorbloeding van de vaten, na ernstige ongevallen en bij aangeboren afwijkingen, komen amputaties voor. Er wordt dan een afdruk van de stomp gemaakt. Hierna wordt een koker van carbon gemaakt. Dit gebeurt meestal handmatig en met behulp van 3D-printtechnieken. De klant bepaalt hoe de prothese afgewerkt wordt. Een open structuur is mogelijk, of een dichte variant voorzien van een huidskleur. Het bovenstuk en het voetstuk van de prothese zijn gemaakt van carbon. Het middenstuk is gemaakt van RVS, aluminium of titanium.
“Wat het zo mooi maakt om protheses te ontwikkelen, is dat je een product maakt dat ervoor zorgt dat iemand weer mee kan doen met het alledaagse leven, weer deel kan nemen aan de maatschappij. Iedere keer is het maatwerk om mensen weer mobiel te krijgen. De grootste uitdaging bij het ontwikkelen van een prothese is het goed passend te krijgen bij de drager. En dat het licht in gewicht blijft. Geen blok aan je been, letterlijk en figuurlijk,” aldus Gert-Jan Heemskerk van OTNN. “Wat mij trots maakt, is dat de ontwikkeling steeds verder gaat. De materialen worden steeds moderner en de techniek steeds beter. Daar wordt de afnemer blij van. En wij ook.”