Skip to content

Trappen en metaal

Een trap brengt je naar boven en beneden. Maar ben jij je weleens bewust van het materiaal van deze trap? Ook hier speelt metaaltechnologie een onmisbare rol.

Waar zouden we zijn zonder trappen? Naast functioneel, zijn trappen ook een interessant onderdeel van de architectuur. Het zijn vaak blikvangers en ze fungeren als visitekaartje van een gebouw of plek. Ze zijn vaak het middelpunt van een hal, plein of openbare ruimte. De ontwikkeling van een trap is secuur werk, waarbij ontwerp en bouwkundige uitvoering perfect op elkaar afgestemd moeten zijn.

Voor het bouwen van een trap bepaalt de architect meestal samen met de opdrachtgever het ontwerp. De trappenmaker geeft hier dan een technische invulling aan. Daarbij wordt gekeken of de ideeën van de architect en opdrachtgever in de praktijk uitgevoerd kunnen worden en voldoen aan de richtlijnen, zoals bouwbesluit en de veiligheidseisen. Bij het bouwen van trappen worden bijna alle vormen van metaaltechnologie toegepast die in constructiewerk voorkomen. Zagen, boren, walsen, zetten, lassen, slijpen … het komt allemaal aan bod.

“Er is voor ons geen trap hetzelfde. Iedere trap heeft een nieuwe uitdaging,” zeggen Annet en Ton, voormalig eigenaren van Hoogenboom Staal B.V. De centrale trap op station Utrecht Centraal is qua ontwerp en uitvoering bijzonder en uitdagend: het is een plaats waar de trap door héél veel mensen gezien wordt. “Een trap hangende aan het dak van het station … Dit is zeker een uitdaging geweest voor ons. De trap moest fraai worden, maar natuurlijk ook functioneel. Het door de architect en constructeur ontworpen model was technisch niet uit te voeren. Wij hebben nogal wat aanpassingen moeten doen om tot dit einderesultaat te komen. Wij zijn zeer trots dat het ons, als klein metaalbedrijf, gelukt is om dit prachtige product neer te zetten.”